Marktorgelconcert

https://www.donderdagmeppeldag.nl/wp-content/uploads/2017/04/Orgel-Mariakerk2.jpg
Orgel-Mariakerk2

Van 10.00 tot 10.30 uur

Ook dit jaar worden er weer 6 prachtige Marktorgelconcerten georganiseerd door Mannes Hofsink met 6 verschillende organisten uit het land. Mannes is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente in de Grote of Mariakerk te Meppel. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Meppel en geeft hij leiding aan Cantorij Nijeveen. Ook heeft hij een concert- en lespraktijk. Mannes Hofsink profileert zich als allround concertorganist, waarbij het accent ligt op de orgelwerken van J.S.Bach.


26 juli

Gerrit Hoving:

Gerrit Hoving werd geboren in 1984. Hij studeerde orgel aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle bij Theo Jellema. Tijdens zijn studie volgde hij interpretatielessen bij Eric Lebrun in Parijs, masterclasses bij Anders Johnsson (Zweden) en Edoardo Bellotti (Italië). In 2007 werd hij tweede prijswinnaar op het Govert van Wijn concours te Maassluis. In datzelfde jaar behaalde Gerrit zijn bachelordiploma orgel.

Kerkmuziek studeerde hij aan het conservatorium te Enschede bij de docenten Gijs van Schoonhoven (improvisatie) en Valentijn Smit (koordirectie). In de afgelopen jaren volgde hij lessen bij Bert Matter en Toon Hagen. Gerrit is sinds oktober 2009 organist van de Grote of Oude Cyriacuskerk te Dalfsen.

 

2 augustus 
Henk de Vries:

Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, clavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij heeft in 2008 zijn tweejarige orgelspecialisatie met zeer goed gevolg afgerond voor de titel ´Master of Music´. Dit deed hij bij Theo Jellema, Jos van der Kooy en Prof. Wolgang Zerer aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. In 2011 is Henk Cum Laude afgestudeerd als Orgeladviseur aan de LOTO, de Landelijke Opleiding Tot Orgeladviseur. Henk is als orgeladviseur lid van het College van Orgeladviseurs in Nederland (CvON) en betrokken bij de Commissie Orgelzaken (COZ) van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in de PKN. Henk hoorde bij de eerste lichting adviseurs die bij Hobéon gecertificeerd waren. De uitreiking vond plaats bij de RCE in Amersfoort.

Voor meer informatie:

 

9 augustus
Diederik Blankensteijn:

Diederik Blankesteijn kreeg zijn eerste pianolessen van Marijke Pabon. Later ging hij ook orgelspelen: eerst onder leiding van zijn vader, maar al snel nam hij les bij Willem van Twillert. Ook bleef hij pianospelen: hierin kreeg hij ook les van Willem van Twillert en later van Frank Peters.

Hij begon zijn conservatoriumstudie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jacques van Oortmerssen, en nu studeert hij daar bij Matthias Havinga en Pieter van Dijk. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Louis Robilliard, Olivier Latry, Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Lessen basso continuo en improvisatie volgt hij bij Miklós Spányi. Hij volgde ook nog klavichordlessen bij Menno van Delft en pianolessen bij Wouter Bergenhuizen en won prijzen op verschillende orgelconcoursen.

Voor meer informatie:

 

16 augustus
Herman Mussche:

Herman Mussche (* 1983) is werkzaam als dirigent, organist en kerkmusicus. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium te Utrecht bij Reitze Smits en Bernard Winsemius. Hierna studeerde hij koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In 2015 studeerde hij af als Master Orkestdirectie bij Arjan Tien aan het Conservatorium te Tilburg. Daarnaast nam hij deel aan diverse masterclasses in orkestdirectie. In 2013 was hij assistent- dirigent bij een productie van ‘Das Rheingold’ van Wagner. In 2014 dirigeerde hij de Nederlandse première van het ‘Requiem da Camera’  van Gerald Finzi. Als vaste dirigent is hij verbonden aan het Veenendaals Kamerkoor en het kamerkoor ‘Cantiago’ te Utrecht. Als kerkmusicus werkt hij bij de Protestantse Gemeente te De Meern.

Voor meer informatie:

 

23augustus
Jaap Kok:

Jaap de Kok is op 9 mei 1998 geboren in Drachtstercompagnie. Van kinds af aan was hij niet stil te krijgen, hij zong de hele dag door. Pas in december 2006 begon hij interesse te krijgen voor het orgel toen hij met Sinterklaas een keyboard kreeg. Nadat hij zijn basisschool juf, die tevens organiste is, vertelde dat hij een keyboard had gekregen, kwam hij bij haar op les terecht. Zo ontving hij in januari 2007 zijn eerste orgellessen van Goosje Geertsma.

Na twee jaar orgellessen te hebben gevolgd ontstond bij Jaap steeds meer het verlangen om piano te gaan spelen. Dit resulteerde in de beslissing om te stoppen met orgelspelen en over te gaan op piano. Al snel maakte het keyboard plaats voor een piano en zo raakte het orgel uit beeld.

Hier kwam echter verandering in toen in maart 2011 de Kruiskerk te Diever een prachtig nieuw Nijsse-Orgel geschonken kreeg. Mede door Jaaps oudere broer die met orgellessen begonnen was en het nieuwe orgel begon hij steeds meer gefascineerd te raken door dit instrument. Steeds vaker was Jaap op de zaterdagmiddag te vinden in de Kruiskerk om het orgel te bespelen en zo deed zich de mogelijkheid voor om het pedaal te leren bespelen.

Voor meer informatie:


30 augustus
Mannes Hofsink:

Mannes Hofsink (*1981) is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente in de Grote of Mariakerk te Meppel. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Meppel, geeft leiding aan Cantorij Nijeveen en is pianist van het Meppeler Mannenkoor. Daarnaast heeft hij een concert- en lespraktijk.
Mannes studeerde orgel 1e fase en kerkmuziek bij Gijs van Schoonhoven aan de Saxion Hogeschool te Enschede, afdeling conservatorium. Orgel 2e fase studeerde hij aan de Messiaen Academie bij Cor Ardesch en eveneens bij Gijs van Schoonhoven, koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Louis Buskens en beiaard (Bachelor en Proficient of Carillon) aan het Carillon Instituut Nederland bij Boudewijn Zwart. Geruime jaren coachte organist Toon Hagen hem op het gebied van improvisatie en interpretatie. Ook nam hij deel aan enkele studieweekenden van de Leadership Academy Conductors. Momenteel volgt hij improvisatielessen bij organist Hayo Boerema.
Als koorbegeleider voerde hij diverse grote koorwerken uit, zoals het Requiem van Duruflé, de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Gloria van Poulenc en Ein Deutsches Requiem van Brahms. In deze hoedanigheid maakte hij concertreizen naar Engeland, Zweden en Most (CZ).  Hij voerde het complete oeuvre voor beiaard uit van de Dordtse componist Kors Monster tijdens het gelijknamige festival in Dordrecht. Dit oeuvre wordt gerekend tot de moeilijkst speelbare muziek voor beiaard. Als concertorganist nam hij deel aan een uitvoering van Simeon ten Holts Canto Ostinato, vertolkte de Grote Orgelmis van J.S.Bach en nam een CD op getiteld: Concertare. In zijn functie als cantor-organist voerde hij met een professioneel gezelschap Bachcantates uit tijdens cantatediensten. Tot slot dirigeerde hij verschillende koorwerken, zoals Eternal Light van H. Goodall, Stabat Mater van Pergolesi, Oratorio de Noël van C. Saint-Saëns en Bachs Johannes Passion.

Voor meer informatie:

<< Naar vast programma

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.