Beeldenpark de Havixhorst

Van 10:00 tot 18:00
Voor de mensen die even de drukte van de stad willen ontvluchten is een bezoek aan het beeldenpark De Havixhorst een aanrader. Op nog geen half uurtje fietsen vanuit het centrum ligt havezate De Havixhorst, deze bestaat in de kern uit de havezate met bijgebouwen, tuin, gracht en omliggend bos. In totaal is het landgoed circa 100 hectare groot. Het landgoed is fraai gelegen in het stroomdal van de Reest, tussen Meppel en De Wijk.

In de tuinen van Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst, is sinds juni 2008 een bijzondere verzameling beelden te zien. Naast de vaste collectie beelden van kunstenaars als Jan Bronner, Pieter d'Hont, Eric Claus, Charlotte van Pallandt, Eddy Roos, Piet Esser, Jos van Riemsdijk en anderen is er door een hechte samenwerking met onder andere museum Beelden aan Zee een wisselend aanbod van beelden die tezamen een fraai overzicht geven van de ontwikkeling van de 20e eeuwse Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst. Het beeldenpark is vrij toegankelijk.

Het landgoed
Al meer dan 650 jaar zijn de geschiedenis van het landgoed De Havixhorst en de provincie Drenthe nauw met elkaar verweven. Reeds in 1371 komt De Havixhorst voor in documenten als bezit van de familie Van den Clooster. Vanaf de 17e eeuw kwam de havezate in bezit van het machtige en in Drenthe bekende adellijk geslacht De Vos van Steenwijk. In de loop der eeuwen ontwikkelde het dal zich tot een welvarend gebied waar de adel graag vertoefde. Het huidige statige landhuis dateert uit 1753. De kern van het landgoed wordt gevormd door de havezate met haar bijgebouwen, gracht en het omliggende opgaande loofbos. De tuinen zijn onlosmakelijk verbonden met het totale complex. In 1979 is aangevangen met de restauratie- en herinrichting van het gehele complex tot Châteauhotel en -restaurant. De Havixhorst is in alle opzichten een inspirerende plaats, met volop aandacht voor authenticiteit in cultuur, gastronomie, historie en natuur.

Over het landgoed is een gemarkeerde wandelroute uitgezet. Deze en andere wandelroutes in de omgeving vindt u op de website van Stichting Het Drentse Landschap, die sinds 1982 eigenaar is van het landgoed en van ruim 700 hectare natuurgebied in het nabij gelegen Reestdal.

Routebeschrijving
Neem op de A28 tussen Meppel en Hoogeveen de afrit De Wijk. U gaat richting De Wijk en slaat na ongeveer 500 meter in de flauwe bocht rechtsaf richting Lankhorst, de Schiphorsterweg op. De Havixhorst ziet u na 900 meter aan de linkerkant van de weg liggen.

Openbaar vervoer vanaf Meppel
Neem op het NS-station van Meppel bus 34 (richting Zuidwolde) en stap uit bij bushalte Vijverweg in De Wijk. Vervolgens loopt u in 20 minuten naar De Havixhorst. U kunt ook kiezen voor de regiotaxi die vanaf NS-station Meppel vertrekt en die u vooraf dient te reserveren. Telefoonnummer 0900 1436, of kijk op de site van Regiotaxi Zuidwest-Drenthe.

www.beeldenparkdehavixhorst.nl
http://dehavixhorst.nl
TERUG NAAR HET VASTE PROGRAMMA

Warning: file_get_contents(https://www.instagram.com/meppeldag/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 Too Many Requests in /home/donderdagmeppel/public_html/index.php on line 186