Stedelijk Museum Meppel

Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00u. Donderdag Meppeldagen van 13:00 tot 17:00u.

In de schatkamer van de regio worden collecties getoond van de in Staphorst schilderende Stien Eelsingh, poppenmaker en –speler Henk Boerwinkel en het 18e -eeuwse Meppeler zilver. Tot en met 25 september exposeert én werkt kunstenaar Zhongnai in het museum tijdens openingstijden. Hij heeft een deel van zijn atelier naar het museum verplaatst en vertelt graag over zijn ‘hoe en waarom’ van zijn kunst.

Stien Eelsingh (1903-1964) mocht van haar ouders geen kunstenaar worden. Nette meisjes spelen piano! Stien liet zich niet van haar stuk brengen en verhuisde, na het winnen van landelijke kunstprijzen, naar Amsterdam. Hier volgde ze privé lessen bij gerenommeerde docenten van kunstacademies, waar vrouwen niet toegelaten werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij gedwongen weer uit te wijken naar het oosten van het land en vond onderdak in een oude boerderij in Staphorst. Deze toverde ze met haar kunstvrienden uit Amsterdam en Bergen (N-H) om tot dé culturele hotspot van oost Nederland. Stien exposeerde door het hele land, met onder anderen Henk Henriët, Jan Sluijters, Jeanne Bieruma Oosting, Dirk Filarski, Else Berg, Jan Wiegers, Piet van Wijngaerdt, Johan Dijkstra, Piet Zwiers en Jo Koster. Inwoners van Staphorst zijn bekend om hun traditionele klederdracht en gebruiken. Zo willen ze bijvoorbeeld niet herkenbaar afgebeeld worden. In combinatie met een gestileerde versie van de klederdracht schilderde Stien haar buren anoniem, als vormen van menselijke emotie. Want die hebben we allemaal. Het museum toont een overzicht van haar gehele oeuvre.

Ans en Henk Boerwinkel maakten marionetten, hand- en stokpoppen. Henk schreef er de scenario’s bij, die het publiek humoristisch, maar filosofisch verstild, een spiegel voorhouden. De Boerwinkels reisden met hun Theater Triangel de hele wereld over en gaven duizenden optredens. Internationaal vermaard, werden ze in de jaren tachtig opgemerkt door de geestelijk vader van Sesamstraat en Muppets, Jim Henson. Hij maakte een documentaireserie over de beste puppeteers ter wereld en kwam een week filmen in Meppel. Een deel van deze docu is in het Triangel Kabinet in het museum te zien, net als de daarin optredende theaterfiguren.

Een vitrine vol Meppeler zilver uit de 18e eeuw vertegenwoordigt de oude glans van Meppel als zilverstad. Meppel had in deze tijd meerdere zilversmeden en was zelfs de residentie van de keurkamer van het noorden van Nederland. Meppel was in deze tijd een opkomende handelsstad, die een belangrijke haven had ten opzichte van Amsterdam. Dat er goed zaken gedaan werd is te zien aan het zilver in de vitrine en de kasteelboerderijen rondom Meppel.

Zhongnai is in Meppel sinds tien jaar een bekend gezicht, maar hij exposeert over de hele wereld. Zijn kleurige impressionistische schilderijen zijn in vele collecties terug te vinden. Tijdens de eerste langdurige lockdown-periode zat zijn vast in China, waar hij zijn kunstenaarschap opnieuw vorm gaf door te willen breken met zijn artistieke verleden. Hij wil onderzoeken hoe dat voelt en hoe dat er uiteindelijk uit ziet in materiaal. Van dit werkproces is de toeschouwer getuige, want Zhongnai heeft zijn studio verplaatst naar de zaal voor Wisselexposities in het Stedelijk Museum Meppel. Vanaf de start op 17 juni heeft het contact tussen kunstenaar en toeschouwer al tot bijzondere inzichten geleid aan beide kanten. Zhongnai staat de bezoekers graag te woord tijdens zijn werk tot en met 25 september.

www.stedelijkmuseummeppel.nl
TERUG NAAR HET VASTE PROGRAMMA